Ankara Anlaşması Genel Bilgi ve Son Durum

Ankara Anlaşması’nın hukuki dayanağı nedir?

Ankara Anlaşması, Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 12 Eylül 1963 yılında imzaladığı, Türk Vatandaşlarının Avrupada serbestçe iş kurmalarına imkan veren anlaşmayı ifade etmektedir. Anlaşmanın asıl amacı Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa’da girişim faaliyetlerini kullanarak iş ve sosyal kültürle yakınlaşması ve aynı zamanda Avrupalı devletlerin ihtiyaç duyduğu iş gücünün sağlanmasıdır.

Birleşik Krallık, Anlaşmaya Nasıl Taraf Olmuştur?

Birleşik Krallık, 1 Ocak 1973 yılında Avrupa Birliği’ne dahil olmuştur. Bu kapsamda Avrupa Birliği ve o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun taraf olduğu anlaşmalara taraf olmuştur. Dolayısıyla Birleşik Krallık Avrupa Birliği Hukuku kapsamında Türk Vatandaşlarının serbestçe iş kurabildikleri Ankara Anlaşması Turkish Business Person vizesini uygulamaya koymuştur.

Türk Vatandaşlarının Ankara Anlaşması Girişimci Vizesine Başvurmalarının Avantajları nelerdir?

Birleşik Krallık’ta yaşama ve iş kurma fırsatı: Ankara Anlaşması vizesi kapsamında Birleşik Krallık’ta serbestçe iş kurabilir siz ve aileniz eğitim, sağlık vb. hizmetlerden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Bağımlı Kişilerin Serbest Çalışma Hakkı: Başvuru sahiplerinin eşlerinin ve çocuklarının kendilerine ve asıl vizeye bağımlı olacak şekilde aile sınıfından vizeye başvurma hakları bulunmaktadır. Bağımlı başvuru sahiplerine oturma izni, ve aynı zamanda çalışma izni verilmektedir. Ana başvuru sahibine ek olarak yapılan bu başvuru tamamen ana vizenin geçerliliğine bağlıdır.Buna ek olarak, ana başvuru sahibinin süresiz oturum izni alana kadar başvurduğu iş kolu ve kendi işletmesinde çalışması zorunluluğu olup, başkasının bordrosunda çalışması yasak iken, kendisi ile beraber başvuran eşin ve diğer aile üyelerinin çalışma vizesi sayesinde dilediği işte çalışma hakkı bulunmaktadır.

Alt sermaye sınırı olmaması: Birleşik Krallık ve dünyanın diğer bir çok ülkesindeki girişimci vizelerinde, girişimcilerden ülkeye bir alt sermaye getirmeleri beklenir. Ankara Anlaşması vizesi kapsamında, böyle bir sermaye sınırı olmayıp, kurmak istediğiniz için gerekliliklerine uygun kaynağı belirli bir sermaye yeterlidir.

İngilizce dil yeterliliğinin aranmaması: İngilizce yeterliliğine sahip olmak sizin kültür ve iş entegrasyonunuz için önemli bir avantaj olsa da bu yeterliliğin vize alırken aranmaması sizi maliyetli sınav sürecinden ve bürokrasiden kurtaracaktır.

Vize başvuru ücretinin olmaması: Birleşik Krallık’ta bütün vize türlerinden alınan ve İçişleri Bakanlığı için önemli bir gelir kapısı olan vize başvuru ücretinin olmaması Ankara Anlaşması Vizesinin avantajlı yönlerinden bir tanesidir.

Göçmen Sağlık Hizmeti Ücreti Muafiyeti: Birleşik Krallık’ta bulunan öğrenci dahil her göçmenden alınan yıllık £400 bedelindeki bu sağlık hizmeti ücretinden Ankara Anlaşması vizesi kapsamında olanlar muaftırlar.

Süresiz Oturum ve Vatandaşlık Hakkı: Ana başvuru sahibi ile ek başvuru yapan aile üyelerine vize ile geçirilecek toplam 5 yılın sonunda süresiz oturum ve toplam 6 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapma hakkı elde edilmektedir. Süresiz oturum elde eden başvuru sahibinin kendi işletmesini sürdürme yükümlülüğü sona erer.

Vizeye Başvurma Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir?

Ankara Anlaşmasına 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilir.Ankara Anlaşması’na başvurmaya karar veren kişiler her aşamada bir kısım konuları değerlendirip başvuru stratejilerini belirlemelidirler. Bunlardan ilki aile başvurularında başvuracak kişinin belirlenmesi ve gerek aile gerek bireysel başvurularda doğru iş alanının belirlenmesidir. Başvuracak kişinin başvuru konusu iş alanı ile ilgili eğitim geçmişinin olduğunu ve bunu diploma, sertifika benzeri evraklar ile destekleyerek ya da söz konusu iş kolunda yeterli deneyime sahip olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.

Vizeye Nereden Başvurmak Gerekir?

Vizeye, Türkiye veya İngiltere’den başvurmak arasında hiçbir fark yoktur. Vizenin somut değerlendirildiği kriterler aynıdır. Türkiye’den yapılan başvurular Birleşik Krallık’a göre daha kısa sürmektedir. Başvurucunun şartları ve durumuna göre nereden başvurulacağına karar verilmelidir.

SON DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Güncel Brexit takvimine göre Birleşik Krallık 31 Aralık 2020 itibariyle Avrupa Birliği’nden ayrılmış olacaktır. Kaynağını Avrupa Birliği Hukuku’ndan alan Ankara Anlaşması da bu sürenin sona ermesiyle ortadan kalkmış olacaktır. Birleşik Krallık yeni göçmenlik modeliyle, tüm dünya vatandaşlarına eşit puanlama sistemine dayalı bir sisteme geçeceğini duyurmuştur. Şu an için Ankara Anlaşması’na alternatif bir anlaşmanın getirileceği ile ilgili iki ülke özelinde bir gelişme bulunmamaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.